ادعاهای نابجا و به دور از عرف دیپلماتیک کامرون/ برنامهریزی برای سفر ظریف به عربستان/ رایزنیهای هفته آینده در وین
16 مهر 1393 ساعت 14:29
سخنگوی وزارت خارجه، کوبانی را بخشی از حاکمیت و تمامیت ارضی سوریه خواند و گفت: اگر دولت سوریه درخواست کند، آماده ارائه کمک هستیم.
به گزارش خبر گزاری خط نیوز ، مرضیه افخم سخنگوی وزارت خارجه کشورمان امروز چهارشنبه در نشست هفتگی با خبرنگاران در پاسخ به سوالی در خصوص ارائه کمک به سوریه در قضیه کوبانی با بیان اینکه ملاک ما درخواست رسمی دولت سوریه است، گفت: کوبانی بخشی از حاکمیت و تمامیت ارضی سوریه است و اگر این دولت درخواستی داشته باشد و هرگونه کمکی بخواهد آماده ارائه کمک هستیم.
وی در خصوص ارسال کمکها به کوبانی خاطرنشان کرد: این کمکها انسانی، بهداشتی و دارویی است و با توجه به اینکه فصل سرما آغاز شده، آسیبپذیری مردم بسیار بالاست و جمهوری اسلامی در حال هماهنگی است که مجموعه کمکی را در این زمینه در اولین زمان در اختیار مردم کوبانی قرار دهد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی اضافه کرد: متاسفانه شاهد بیتفاوتی جامعه بینالملل هستیم و یکی از مخاطرات کنونی این است که مجموعه ائتلافی که مسئولیت مبارزه با داعش را برعهده دارد به نحوی عمل کرده که دست داعش را در منطقه باز گذاشته است.
وی در عین حال یادآور شد که تا الان اطلاعی از درخواست رسمی سوریه ندارد و افزود: اگر درخواست هم هست آماده کمک میباشیم.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به سوال دیگری درباره اینکه آیا ایران به مبارزان کرد کمک تسلیحاتی میکند خاطرنشان کرد: دولت و ملت عراق با هوشیاری تحولات و تحرکات را دنبال میکنند و چنانچه هرگونه کمکی بخواهند بر اساس درخواست دولت مرکزی عراق به کمک آنها خواهیم رفت.
وی در بخش دیگری از سخنان خود درباره وضعیت نور احمد نیکبخت دیپلمات ایرانی ربوده شده در صنعا خاطرنشان کرد: بر اساس آخرین اطلاعات، ایشان در سلامتند و امیدواریم پیگیریها به نتیجه برسد و مسیر تحولات در یمن به نحوی باشد که به آزادی و بازگشت سلامت این دیپلمات ایرانی به کشور بیانجامد.
افخم در خصوص توافق فتح و حماس مبنی بر اینکه تشکیلات خودگردان فلسطین بعد از ۷ سال اداره نوار غزه را به عهده بگیرد اظهار داشت: ما از هر حرکتی که در مسیر وحدت فلسطینیها و وفاق گروههای فلسطینی باشد حمایت میکنیم و در این مرحله نیز از این حرکت استقبال کرده و حمایت میکنیم.
وی ابراز امیدواری کرد که مسیر وحدت و وفاق گروههای فلسطینی به احقاق حقوق فلسطینیها بینجامد و حقوق مردم فلسطین محقق شود و این وحدت مستحکم شود و افزود: هر کمکی که از دست ما بر آید انجام میدهیم.
وی در پاسخ به سوال دیگری درباره سفر هیأتی از آژانس به ریاست معاون آمانو با بیان اینکه مذاکرات از روز گذشته انجام و امروز نیز ادامه دارد، خاطرنشان کرد: تا قبل از پایان مذاکرات و دریافت نظرات اظهارنظر قطعی نسبت به نتیجه نهایی میسر نیست.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی ادامه داد: جمهوری اسلامی طبق توافقات با آژانس و در راستای پایبندی به توافقات که در چند گام طراحی شد، همکاریهایی را صورت داد و آژانس نیز بر این همکاریها اذعان داشت و در حال حاضر در مرحله گام سوم هستیم که دو موضوع باقی مانده و ما نسبت به تداوم روند گفتوگو همکاری و شفافسازی برنامههای هستهای پایبند هستیم.
افخم در خصوص سفر اردوغان به تهران نیز با بیان اینکه این سفر در برنامه کاری قرار دارد، خاطرنشان کرد: هر وقت زمان آن مورد توافق قرار گیرد اطلاعرسانی خواهد شد.
وی در پاسخ به سوال دیگری در خصوص دیدار ظریف با سعودالفیصل در نیویورک با بیان اینکه روند گفتوگوهای ایران و عربستان شاهد تحولاتی است گفت: اخیراً شاهد سفر معاون وزیر خارجه به عربستان و گفتوگو با مقامات این کشور و زمینهسازی برای دیدار وزرای خارجه در نیویورک بودیم که گفتوگوهای سازندهای را انجام دادند و در مورد مباحث مختلفی گفتوگو کردند.
وی با بیان اینکه در روند رو به جلو در بحث کار با عربستان هستیم، خاطرنشان کرد: گفتوگوهای مستقیم و انجام سفرها در دستور کار قرار دارد و امیدواریم با تدوین برنامه زمانی ظریف این سفر انجام شود.
به گفته افخم موضوعات منطقهای از طریق گفتوگو و همکاری و تقویت همگرایی حل میشود.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی تصریح کرد: جمهوری اسلامی بر این سیاست اصولی خود پایبند است و اقدامات لازم را از سمت خود انجام میدهد و امیدواریم طبق برنامه زمانی سفر وزیر خارجه به عربستان انجام شود.
وی درباره بازگشایی سفارت انگلستان در تهران با بیان اینکه روند کار کاملاً تدریجی و گام به گام است، افزود: مقدماتی لازم است که باید فراهم شود و ما عجلهای نداریم که کاری فراتر از ضابطه موردنظر را انجام دهیم. مسائل فنی و اجرایی روند خود را طی میکند. حرکت وزارت امور خارجه در چارچوبهای قانونی و با امعان نظر به مصوبه مجلس شورای اسلامی بوده و میباشد و وزارت خارجه براساس مصوبه مجلس (قانون) عمل میکند.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره اظهارات کامرون در مجمع عمومی سازمان ملل در خصوص کشورمان با بیان اینکه این اظهارات دور از عرف دیپلماتیک و نابجا بود، اظهار داشت: این اظهارات نارضایتی و واکنش مجموعه مسئولان کشور را در بر داشت. همه شاهد بودند که ملاقات به درخواست طرف انگلیسی انجام شد و انجام مذاکره با ملاقات به معنای پذیرش و تمکین دیدگاههای آنها نبوده و رئیسجمهور کشورمان نیز عنوان کرد که در ملاقات در رابطه با چند موضوع گفتوگو انجام شد و فرصتی بود تا دیدگاههای صریح و روشن جمهوری اسلامی نسبت به این مسائل مطرح شود.
وی اضافه کرد: کارها در خصوص بازگشایی سفارتخانه انگلستان در مسیر تدریجی خود قرار دارد و عجلهای برای اینکه در زمانبندی خارج از پیشبینی کار را انجام دهیم، نداریم.
سخنگوی وزارت امور خارجه با بیان اینکه ملاقات نخست وزیر انگلیس با ریاست جمهوری کشورمان در راستای رایزنیهای سطح بالای دیپلماتیک و به درخواست طرف انگلیسی بود، یادآور شد: سخنرانی نخست وزیر انگلیس غیر سازنده و دور از عرف دیپلماتیک بود و ادعاهای تکراری علیه ایران غیر قابل پذیرش است.
افخم مواضع سیاسی و اصولی دولت جمهوری اسلامی ایران را ریشه در ظرفیتهای بی شمار ملی، توانمندیها در عرصه منطقهای و بینالمللی دانست.
افخم در ادامه نشست هفتگی خود با خبرنگاران در پاسخ به سؤالی درباره تناقض و پارادوکس در بحث اطلاع رسانی در خصوص مذاکرات ایران و ۱+۵ و اظهارات شب گذشته رئیس جمهور در این زمینه، با بیان اینکه پارادوکس و تناقضی را در این زمینه شاهد نیستیم، گفت: نفس انجام مذاکره به این مفهوم است که دو طرف تلاش دارند از طریق مذاکره راهحلی برای این بحران ساختگی پیدا کنند و این بخش مشترک کار است.
وی با بیان اینکه پیشرفتها کند است، یادآور شد: ولی تفاهم این است که مذاکره ادامه یابد و گفتوگوها صورت گیرد.
سخنگوی وزارت خارجه با ذکر این نکته که درک بهتری از موضوعات مورد اختلاف به نسبت ماههای گذشته وجود دارد، ادامه داد: در عین اینکه هنوز موضوعات مهم و اصلی مورد گفتوگو است و درباره آن اختلاف نظر وجود دارد، اینها بخشهایی است که میتوان به عنوان بخشهای اشتراکی از آن یاد کرد.
به گفته افخم اگر در هر مذاکره دیدگاهها یکسان باشد مذاکره معنایی ندارد.
سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان در پاسخ به سؤالی در خصوص گزارش اخیر گزارشگر ویژه حقوق بشر جمهوری اسلامی ایران که به نشست مجمع عمومی سازمان ملل ارائه شده، تصریح کرد: این گزارش به صورت یکجانبه، به دور از واقعیات و بدون رعایت مقررات وظایف مربوط به ماموران از جانب شورای حقوق بشر تهیه شده و فاقد وجاهت حقوقی لازم است.
افخم با بیان اینکه به نظر میرسد در تدوین این گزارش ارادهای فراتر و خارج از سازوکارهای حقوق بشری ملل متحد دخیل بوده است، تصریح کرد: جمهوری اسلامی ایران به عملکرد غیر منصفانه و غیر علمی گزارشگر ویژه به لحاظ عدم رعایت اصول و موازین بینالمللی با تردید مینگرد، زیرا گزارشگر ویژه با پایه گذاری روشهای نادرست و غیر قانونی از جمله تحت عنوان سفر حقیقت یابی به شماری از کشورهای اروپائی و مصاحبههای جهت دار با رسانهها و پیش داوری نسبت به ادعاها، خود در موضع یک مدعی سیاسی علیه جمهوری اسلامی ایران قرار گرفته و از شرح وظایف ماموریت داران شورای حقوق بشر تخلف جدی کرده است.
سخنگوی وزارت امور خارجه اضافه کرد: جمهوری اسلامی ایران علیرغم اراده جدی همکاری با نهادهای بینالمللی و گزارشگران موضوعی، انتصاب گزارشگر ویژه را با راهبردهای سیاسی، جانبدارانه و برخورد گزینشی قدرتهای ذینفوذ از طریق استفاده ابزاری از حقوق بشر دانسته و میداند.
افخم خاطرنشان کرد: اگر چه در بخشهایی از این گزارش به تحولات مثبت در کشورمان اشارههایی شده، ولی ذکر موارد خلاف واقعیت و تشابهات زیاد این گزارش و گزارشهای سالانه برخی کشورهای غربی نشان میدهد که منبع این گزارشات یکسان بوده و منابع مرتبط با برخی کشورهای غربی و سایتهای خبری و گروههای تروریستی بدنام و وابسته منبع و مرجع تهیه گزارش قرار گرفتهاند.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی افزود: جمهوری اسلامی ایران پاسخ مفصل و مستدلی را در خصوص پیش نویس گزارش گزارشگر ویژه ارائه و به وی تسلیم کرده است، اما متاسفانه گزارشگر ویژه کمترین توجه را در متن نهایی خود به پاسخهای ارائه شده از سوی ایران داشته و آنها را نادیده گرفته است.
وی همچنین اضافه کرد: همچون گذشته گزارشگر به لحاظ عدم آگاهی از نظام قضایی جمهوری اسلامی ایران و مراحل دادرسی آن استنباط و تفسیر نادرستی از روند قضایی در ایران داشته است.
سخنگوی وزارت امور خارجه یادآور شد: جمهوری اسلامی ایران به خوبی به تعهدات ملی و بینالمللی خود در زمینه حقوق بشر واقف بوده و همواره همکاریهای خوب و گستردهای را با مکانیسمهای بینالمللی در این زمینه انجام داده است. در این ارتباط گزارش ملی حقوق بشر ایران در گروه کار «یو پی ار» حقوق بشر در ماه آینده ارائه خواهد شد که حاوی آخرین پیشرفتها و اقدامات ملی در زمینه حقوق بشر است.
افخم تاکید کرد: دولت جمهوری اسلامی ایران به تعهد خود برای ارتقاء همه جانبه حقوق شهروندان پایبند بوده و طی یکسال گذشته اقدامات بسیار مهمی در این زمینه از جمله در خصوص ارتقاء حقوق شهروندی، حقوق اقلیتها و حقوق زنان انجام داده و به برنامهها و تلاشهای خود در این زمینه ادامه خواهد داد.
وی همچنین گفت: دیدگاههای مبسوط جمهوری اسلامی در این خصوص طی بیانیهای اعلام خواهد شد.
خبرنگاری درباره پوستر کمپین هستهای ۶ فیلمساز ایرانی سؤال کرد که افخم با بیان اینکه پوستری از سوی هنرمندان در حمایت از روند مذاکرات هستهای منتشر شده است، گفت: پیش از این برخی از هنرمندان در طی مذاکرات و با شروع آن برای اعلام حمایت و اینکه کاری از آنها برمیآید برای فعالیت در حوزه دیپلماسی عمومی، آمادگی خود را بیان کردند و ما از ایده کلی حمایت کرده و در چارچوب دیپلماسی عمومی از این حرکت استقبال کردیم.
سخنگوی وزارت خارجه ادامه داد: پوستری در این زمینه منتشر و وزارت خارجه با صدور اطلاعیهای از این اقدام قدردانی کرد. این تعداد از فیلمسازان از چهرههای شناخته شده در خارج از کشور هستند که با هدف تاثیرگذاری بر مخاطبان خارجی این کار صورت گرفته و تاثیرات خوبی داشت و بازخوردهایی دریافت کردیم و این در چارچوب دیپلماسی عمومی اقدام موثری بود.
افخم با ذکر این نکته که برخی این حرکت را به عنوان اقدام داخلی ارزیابی کردند، اظهار داشت: چنانچه این را در جایگاه کاری که انجام شده با شناسایی مخاطبان خاصی که مورد نظر بوده و از سوی یک گروه از هنرمندان صورت گرفته در نظر بگیریم، حرکت مثبتی بوده و وزارت خارجه استقبال کرد.
وی درباره اینکه موضع این پوستر موضع وزارت خارجه است نیز عنوان کرد: مواضع مذاکراتی و موضعی که تیم هستهای در مذاکرات دنبال میکند، کاملاً روشن است. خطوط قرمز نظام، اظهارنظر مسئولان عالی کشور و مواضع تیم مذاکراتی همه روشن و مشخص است و در عین حال انتشار پوستر، فعالیتهای هنرمندان و ورود اقشار مختلف برای حمایت و کمک به حرکتی که در کشور انجام میشود، در جای خود حرکت موثری است و فکر میکنیم توجه جامعه هنری به کاری که در عرصه سیاسی میشود، قابل قدردانی است.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به این سؤال که آیا طراحی پوستر توسط وزارت خارجه بوده است؟ گفت: افراد و فعالانی در حوزه دیپلماسی عمومی هستند که برای این کار اعلام آمادگی کردند و هنرمندان نیز کار هنری و فنی آن را انجام دهند که ما از ورود این افراد برای کمک به این حرکت استقبال کردیم.
خبرنگاری درباره انتقادات وارده به نقش ترکیه در قبال تحولات عراق و سوریه و موضع وزارت خارجه ایران نسبت به نقش ترکیه سؤال کرد که افخم با اشاره به گفتوگوی تلفنی ظریف با همتای ترکش، اظهار داشت: این گفتوگوی تلفنی همزمان با مصوبه مجلس ترکیه برای صدور مجوز به منظور ورود ترکیه به عملیات علیه تروریستها بود. ما نگرانی خود را نسبت به هر حرکت و اقدامی که به پیچیدگی شرایط در منطقه بینجامد، اعلام کردیم. به مسئولان و مقامات ترک اعلام کردیم که با تحولات منطقه کاملاً مسئولانه برخورد کرده و از هرگونه حرکتی که شرایط را در منطقه بدتر و پیچیدهتر میکند و تبعات جبران ناپذیری دارد، پیشگیری کرده و با هوشیاری کامل عمل کنند.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی ادامه داد: در شرایط کنونی این نگرانیها وجود دارد، امیدواریم هوشمندانه و واقع بینانه با مسائل منطقه برخورد شود. موضوع مبارزه با تروریسم به سمت اهداف کوتاه مدت و مقطعی و منافع مورد کشورها منحرف نشود. امیدواریم کشورها کاملاً مسئولانه عمل کرده و از طریق دیپلماسی این را اعلام کردهایم و امیدواریم از اقدامات و حرکتهایی که تبعات جبران ناپذیری داشته باشد، پیشگیری شود.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره مذاکرات ایران و ۱+۵ نیز با بیان اینکه گفتوگوها و هماهنگیها در حال انجام است، اظهار داشت: مذاکرات به زودی از سر گرفته خواهد شد و تا قبل از پایان هفته آینده مذاکرات دو و چندجانبه در وین برگزار میشود که جزئیات و زمان آن را بعداً اطلاع رسانی خواهیم کرد.
مرضیه افخم سخنگوی دستگاه دیپلماسی امروز -چهارشنبه- در ادامه نشست هفتگی با خبرنگاران در پاسخ به سؤالی درباره موضع ایران در قبال تحولات منطقه به ویژه اقدامات گروهک تروریستی داعش خاطرنشان کرد: ما نسبت به تحولات منطقه اعلام کردهایم که بایستی حاکمیت ملی و احترام به موازین بینالمللی در هر عملیات و اقدامی مورد نظر قرار گیرد و چنانچه کشورها در این مرحله از ما کمک بخواهند، آماده هستیم.
وی ادامه داد: پس از درخواست دولت عراق، کمکهای خود را ارائه کردیم و این سیاست کلی ماست و بر این اساس روند کمکها صورت میگیرد.
افخم بار دیگر عنوان کرد که تا الان درخواست کمکی از سوی سوریه مطرح نشده است.
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سؤال دیگری عنوان کرد: نکته اصلی و بنیادین مواضع ما مبتنی بر این است که حاکمیت و استقلال کشورها و چارچوبهای حقوقی لازم مورد توجه قرار گرفته و رعایت شود و چنانچه درخواست کمکی مطرح شود و براساس احترام به حاکمیت کشورها باشد، آماده ارائه هرگونه کمک هستیم.
به گفته وی اگر این اتفاقات خلاف حاکمیت ملی کشورها باشد نه تنها دستاوردی ندارد بلکه آسیب جدی به موازین بینالمللی وارد میکند.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره انتشار نادرست اظهارات ظریف در شورای روابط خارجی آمریکا و انتقادات وارده به وزیر خارجه کشورمان که سؤال یکی از خبرنگاران بود، از دوستان رسانه گلایه کوچکی کرد و با بیان اینکه متون اصلی چنین جلساتی منتشر شده، گفت: برخی منتقدان و کسانی که دیدگاه دیگری را نسبت به روندهای سیاسی و چارچوبهای روابط خارجی دارند به بخش خیلی کوتاهی از یک جلسه ۲ ساعته توجه کردند، شاید فقط به دو یا سه جمله که آن هم متاسفانه ترجمه تحریف شدهای بود و کلمات و عباراتی اضافه شد که در آن جلسه ذکر نشده بود.
افخم اضافه کرد: متن پرسش و پاسخ در سایت شورای روابط خارجی آمریکا وجود دارد و دوستان ما نیز برای رسانهها ارسال کردند. برای کسی که بخواهد مطلبی را نخواند و اگر نخواهد برداشتی را داشته باشد و برداشت خودش را داشته باشد، فکر میکنم هیچ توضیحی کفایت نکند و اثری نداشته باشد. برای کسانی که فضای کلی جلسه را داشتند مباحث بسیار خوب و دیدگاههای صریح و شفاف جمهوری اسلامی ایران نسبت به بحث هستهای، تحولات منطقه، داعش و تروریسم مطرح شد.
سخنگوی وزارت خارجه ادامه داد: در عین حال به ۹۸ درصد بحث در جلسه پرداخته نشد و صرف این انتقاد را به یک جمله و آن هم جمله دستکاری شدهای کردند و متاسفانه کسانی که این موضوع را ادامه میدهند مبنای تحلیل آنها، آن ترجمه غلط است. از ابتدای شروع مذاکرات که نقدها و بحثهای این چنینی مطرح میکردند خدمت دوستان عرض کردیم و وزارت خارجه صریحاً اعلام و مذاکره کنندگان و مسئولان عالی نیز عنوان کردند که نگاه به منافع ملی و ملی بودن این پرونده بحث تردیدناپذیر و مسلمی است. پردازش موضوع هستهای از زاویه منافع حزبی و سیاسی کاملاً مردود است و هیچگاه مورد نظر نبوده است. همواره بر اجماع و نگاه به منافع ملی تأکید کردیم و این از سوی همه مسئولان کشور با دقت و حساسیت و وسواس دنبال میشود که هیچگونه آسیبی از این زاویه به مسئله مذاکرات وارد نشود.
افخم افزود: امیدواریم دوستانی که چنین دستاویزهایی را ساخته و پرداخته میکنند و براساس آن طراحی میکنند نگاهشان به منافع ملی و کمک به شکل گیری اجماع ملی را بیشتر از گذشته معطوف کنند و شاهد یک اجماع ملی باشیم.
سخنگوی وزارت خارجه گفت: متن آن جلسه در سایت شورای روابط خارجی آمریکا درج شده و دوستان ما بخشی که نسبت به آن تردید شد و ترجمه اشتباه صورت گرفت برای رسانهها ارسال کردند، اگر کسی هنوز مایل است به این بحث ادامه دهد میتواند روی این ترجمه غلط پافشاری کند.
خبرنگاری درباره ۲ پیشنهاد مطرح شده در طی مذاکرات در نیویورک از جمله در زمینه نصب اتصالاتی در سانتریفیوژها سوال کرد که افخم پاسخ داد: در هر دوره از مذاکرات به خصوص در بحثهای فنی، طرفها با ابتکارات و پیشنهاداتی وارد مذاکرات میشوند، اما اینکه به مفهوم پذیرش یا ملاک گفتوگو و مذاکره باشد، بحث متفاوتی است.
وی ادامه داد: این ۲ پیشنهاد در رسانهها مطرح شد و بحثهای حاشیهای پیرامون آن صورت گرفت، اما چون مبنای فنی وجود نداشت، چیزی به مفهوم مذاکره درباره آن بحثها صورت نگرفت.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره انتشار اطلاعات طبقه بندی شده آژانس که سؤال یکی از خبرنگاران بود، با بیان اینکه در طی گامهای تعریف شده بین ایران و آژانس، همکاری کاملی را صورت دادیم و مسیر کاری را در زمانبندی خود به پیش میبریم، اظهار داشت: برخی موضوعات زمانبر است و این را اعلام کردهایم.
وی با اشاره به خبرسازی و حاشیهسازی در روند همکاری ایران و آژانس خاطرنشان کرد: شاهدیم اخبار و تحولات مربوط به ایران پیش از اینکه از طریق مراجع رسمی به شورای حکام و نماینده ایران ارائه شود، در خبرگزاریها و رسانهها درج و خبرسازی میشود که ما نسبت به این روند و روش کار انتقاد داشتهایم و امیدواریم این روند متوقف شود.
خبرنگاری با اشاره به اقدام وزارت دارایی انگلستان در لغو برخی تحریمها علیه ایران نظر افخم را در این زمینه جویا شد که وی در این باره گفت: ما از ابتدا اعلام کردیم که این تحریمها غیرقانونی و غیرعادلانه است و دیدگاههای خود را نسبت به ابعاد غیرقانونی و غیرعادلانه تحریمها اعلام کردیم و اقدامات حقوقی نیز از سوی شرکتهای ذیربط صورت گرفت و ادله و مستندات حقوقی لازم ارائه شد.
وی این اقدام انگلستان را یک گام به جلو خواند و ابراز امیدواری کرد که واقع بینی حاکم شود.
افخم درباره ارتباط این اقدام با روابط دوجانبه تهران و لندن نیز گفت: اینکه چه میزان مرتبط با بحث دوجانبه است ارزیابی خاصی نداریم چون رای دادگاه اتحادیه اروپاست و ما از این رای و روند استقبال میکنیم.
سخنگوی وزارت خارجه درباره حادثهای که در پارچین رخ داده و واکنش آمریکاییها در این زمینه نیز گفت: اینکه آمریکاییها این را بررسی و دنبال کرده و در تحلیلهایشان به عنوان عنصر و فاکتور مورد توجه قرار دهند مربوط به خودشان است. مسئولان وزارت دفاع صریحاً در این زمینه اطلاع رسانی کردند و به موقع و شفاف بوده است.
وی با بیان اینکه در چنین حوزههایی وقوع چنین رخدادهایی روند طبیعی دارد، اظهار داشت: بزرگ نمایی آن در راستای بهره برداریها و استفاده از فضاسازیهاست.
مرضیه افخم سخنگوی دستگاه دیپلماسی در ادامه نشست هفتگی امروز - چهارشنبه- با خبرنگاران در پاسخ به سوالی درباره اینکه آیا در مذاکرات هستهای در خصوص موضوعات دیگر از جمله گروهک تروریستی داعش گفتوگو شده؟ گفت: مذاکرات صرفا در بحث هستهای است و اجازه ورود به دیگر موضوعات را نداریم. ما پیش از اینکه ائتلاف بینالمللی علیه داعش تشکیل شود به کمک عراق رفتیم و همواره در مذاکرات گفتهایم که در مبارزه با تروریسم جدی هستیم و جدیت ما در مبارزه با تروریسم منوط به تشکیل ائتلاف و شکلگیری چنین ائتلافهایی نبوده است.
وی با اشاره به اظهارات مقامات عراقی مبنی بر اینکه اگر ایران به کمک عراق نیامده بود چه بسا بغداد نیز به تصرف داعش در میآمد، خاطرنشان کرد: این نشانگر پایبندی ما در مبارزه با تروریسم است و در تمام ملاقاتهای رئیسجمهور و وزیر خارجه در نیویورک بر نقش منحصر به فرد و تعیینکننده ایران در کمک به حل بحرانهای منطقهای و مبارزه با تروریسم تاکید شده و این حاکی از این واقعبینی است که آنها نیاز به کمک ایران را احساس کردند.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی ادامه داد: به اعتقاد ما مبارزه با تروریسم باید ریشهای و جامع باشد و استاندارد دوگانه به هیچ وجه موردپذیرش نیست و اگر این مبارزه به سمت و سوی انحرافی برود معضل تروریسم و داعش را حل نمیکند.
افخم اضافه کرد: ما از ابتدا مسئولانه در این حوزه عمل کرده و هم به لحاظ مواضع اعلانی و هم ارائه کمکها و مشاورهها به همسایگان از جمله عراق البته با درخواست آنها و بر اساس احترام به حقوقشان اقدام کردیم.
وی گفت: ما کاملا با هوشیاری مراقبت میکنیم که موضوع مذاکرات هستهای از هرگونه تحولات دیگر تاثیر نپذیرد و مذاکرات هستهای در همان بستر ادامه مییابد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی میزان غنیسازی و تحریمها را از جمله قسمتهای پیچیده و سخت مذاکرات برشمرد.
خبرنگار صدای افغان موضع جمهوری اسلامی را در قبال امضای پیمان امنیتی بین کابل و واشنگتن جویا شد که افخم با بیان اینکه در چندین مرحله مواضع خود را نسبت به این پیمان اعلام کردیم، اظهار داشت: جمهوری اسلامی ایران و افغانستان دو کشور همسایه با روابطی خوب و مشترکات بسیار زیاد هستند و روابط دو کشور در همه دورهها دوستانه و برادرانه بوده و معتقدیم این روابط ادامه مییابد و در عین حال اعلام کردهایم که هر حرکتی در افغانستان باید در جهت منافع درازمدت مردم این کشور باشد و نگرانی خود را نسبت به تبعات منفی چنین موافقتنامهای اعلام کرده و معتقدیم نباید آثار سوئی بر دیگر کشورها داشته باشد.
وی با اشاره به گفتوگوی روحانی با همتای افغان خود اظهار داشت: رئیسجمهور افغانستان در این گفتوگو ابراز اطمینان کرد که این مسائل را مورد مراقبت قرار میدهد که هیچگونه تبعاتی برای کشورهای همسایه نداشته باشد و امیدواریم مناسبات دوجانبه و همکاریهای دو کشور روز به روز گسترش یابد.
افخم اضافه کرد: منافع درازمدت و امنیت افغانستان برای ما بسیار مهم و حساس است و امیدواریم شاهد دور جدیدی از همکاریها بین دو کشور باشیم.
خبرنگاری از افخم درباره بحث خسارات وارده به سفارت انگلستان در تهران و اینکه آیا در گفتوگوها به این موضوع پرداخته شده سوال کرد که افخم پاسخ داد: صحبتی در این زمینه صورت نگرفته است.
وی در پاسخ به پرسش دیگری درباره سفر حیدر العبادی نخستوزیر عراق به تهران با بیان اینکه تفاهم کلی در این زمینه صورت گرفته خاطرنشان کرد: هر وقت، زمان انجام آن مشخص شود اعلام خواهد شد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به سوال دیگری درباره انتقادات به ظریف و از جمله دستگاه دیپلماسی بر مصون نگه داشتن مذاکرات هستهای از مواضع سیاسی و جناحی تاکید کرد و گفت: امیدواریم این موضوع از سوی همه جناحها مدنظر قرار گیرد. منافع و اجماع ملی بایستی مورد توجه قرار گیرد و هر حرکتی که به این دو مقوله لطمه وارد کند قطعا حرکت ناپسندی است.
وی اضافه کرد: هتک حرمت، توهین و ارائه ارزیابیهای غیرواقعی از مذاکرهکنندگان و شخص وزیر در این مدت ناپسند بوده است.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی با احترام به کسانی که دیدگاه متفاوتی دارند یادآور شد: معتقدم حق افکار عمومی و مردم است که اطلاعات درست به آنها منتقل و شاهد نقدهای سازنده باشیم و اگر بر مبنای اطلاعرسانی غلط تحلیلی صورت گیرد آن تحلیل چندین برابر تخریبی خواهد بود.
وی تیم مذاکره کننده را مورد اعتماد مسئولان عالی نظام خواند و افزود: نظارت دقیقی بر عملکرد تیم مذاکرهکننده صورت میگیرد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی با بیان اینکه برخی از دوستان از ابتدا تلاش داشتند موضوع هستهای را به مسئله حزبی، جناحی و فردی گره بزنند، یادآور شد: این دیدگاه از ابتدا اشتباه بود، در همه کشورهای جهان همه طیفها و گروهها درباره مسائل ملی اتفاقنظر دارند. تخریب شخصیت، گمانهزنی و ارائه اطلاعات غلط به افکار عمومی هیچ کمکی به روند مذاکرات نمیکند بلکه حتی بدبینی را نسبت به کسانی که چنین دیدگاهی را مطرح میکنند بیشتر میکند.
افخم اضافه کرد: تیم مذاکرهکننده و شخص ظریف همه مورد وثوق و اطمینان مسئولان عالی نظام هستند و تیم مذاکرهکننده یک تیم حرفهای با تجربه و سابقه ارزشمند سیاسی است که با فضای بینالمللی آشنا هستند و اینکه گرایشهای فردی را در این زمینه لحاظ کنند، سطحی برخورد کردن و صرفا برای تاثیرگذاری و مسمون کردن فضای افکار عمومی است.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی عنوان کرد که مسئولان عالی کشور نسبت به روند مذاکرات آگاه هستند و ابراز امیدواری کرد که روند تخریب تیم مذاکرهکننده اصلاح شود.
افخم در پاسخ به سوالی با بیان اینکه پیشرفت مذاکرات هستهای بسیار کند بوده اظهار داشت: موضوعات اساسی و اصلی روی میز مذاکره قرار دارد و هنوز در مورد موضوعات اصلی اختلافنظر وجود دارد و اینکه به چه میزان پیشرفت رسیدهایم نمیتوان ارزیابی دقیقی ارائه داد. تلاش میشود در فضای مذاکرات، به توافق برد - برد نزدیک شویم و چنانچه این توافق حاصل شود نتیجه مناسبی به همراه خواهد داشت.
به گفته وی شکلگیری این توافق کاری مشکل است.
افخم با اشاره به تبادلنظرهایی که در نیویورک صورت گرفت اظهار داشت: تبادلنظرهای خوب و وسیعی صورت گرفت.
وی در خصوص کمکهای ایران به سیلزدگان کشمیر با بیان اینکه در ابتدا ما نگرانی و همدردی خود را اعلام کردیم اظهار داشت: آمادگی خود را برای ارسال کمکها نیز اعلام کردیم که هماهنگیها از طریق هلال احمر و نهادهای ذیربط در این خصوص به عمل آمده و کارهای اجرایی و اداری آن از طریق نمایندگان ما اجرا شده ولی از اینکه این کمکها به دست سیلزدگان رسیده باشد اطلاع ندارم.
خبرنگاری در خصوص همکاری ایران و عربستان برای حل مسائل منطقه از جمله انتخاب رئیسجمهور لبنان و حل اوضاع کنونی در یمن سوال کرد که افخم اظهار داشت: نسبت به انجام گفتوگوهای مستقیم تاکید داریم و امیدواریم این گفتوگوها تداوم یابد و به حل مشکلات منطقه کمک کنیم.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی انتخاب رئیسجمهور لبنان را نیازمند توافق گروهها، احزاب و ملت لبنان برشمرد و افزود: اگر در این مسیر کمک کشورها بتواند به وفاق و همدلی و نزدیکی آرا کمک کند جمهوری اسلامی نیز قطعا کمک میکند.
افخم در پاسخ به سؤال خبرنگاری مبنی بر اینکه چرا هنوز برای کیتارو آهنگساز و نوازنده مطرح ژاپنی برای سفر به ایران و برگزاری کنسرت ویزا صادر نشده است؟ عنوان کرد: این موضوع چندان به وزارت خارجه ارتباطی ندارد و باید از بخش مربوطه و حوزهای که این دعوت را صورت داده است جویا شد، در عین حال این موضوع قابل بررسی است.
کد مطلب: 30072
آدرس مطلب: http://khatnews.com/vdcb5gbf.rhbgzpiuur.html