اولین مناظره هسته ای ۱۷ ماه پس از توافق ژنو/بهشتی پور:چشم بازرسان را می بندیم و با جی پی اس مکان را برایشان مشخص می کنیم!
محمدی:بعد از ۱۰ سال محدودیت دوباره باید درباره غنی سازی مذاکره کنیم/دوران جدیدی از عملیات سایبری و ترور، ما را تهدید خواهد کرد
18 فروردين 1394 ساعت 9:16
وی افزود: روسیه که کشور نیمه متحد ماست برای راه اندازی نیروگاه بوشهر بیش از یک سال زمان صرف کرد و اکنون که قرار است آمریکایی ها در نوسازی رآکتور اراک مشارکت کنند معلوم نیست چقدر طول خواهد کشید.
به گزارش خط نیوز ،17ماه پس از توافق ژنو، بالاخره اولین مناظره تلویزیونی درباره موضوع هسته ای با حضور مهدی محمدی کارشناس مسائل سیاسی و حسن بهشتی پور کارشناس مسائل بین الملل در شبکه خبر برگزار شد.
بهانه این مناظره، اختلاف تفسیرها درباره دستاوردهای مذاکرات لوزان سوئیس بود، با این حال پخش مناظره هسته ای از رسانه ملی نشان داد ، بازگویی برخی از حقایق که توسط مقامات دولتی گفته نمی شود یا پنهان می ماند می تواند تصویر درستی از دستاوردهای مذاکرات را برای مردم به به همراه داشته باشد.
به گزارش خط نیوز، در ابتدا آقای بهشتی پور درباره نقاط ضعف و قوت بیانیه لوزان سوئیس گفت: مهمترین نقطه قوت این بیانیه به رسمیت شناختن غنی سازی اورانیوم در ایران است که قرار شد تا میزان سه و ۶۷ صدم درصد غنی سازی کند.
وی مدعی شد: این به مقداری است که برای تولید برق در بوشهر نیاز داریم و این یک دستاورد است.
بهشتی پور ادامه داد: نگرانی ای که در این بیانیه وجود دارد موضوع کد ۳/۱ است که ترتیبات اجرایی و چگونگی اجرای آن مهم است.
وی گفت : توافق باید به گونه ای تدوین شود تا تفسیرهای دوگانه از آن استنباط نشود.
بهشتی پور افزود: آنها آب سنگین اراک را پذیرفتند و ماهیت رآکتور اراک، آب سنگین باقی خواهد ماند و این دستاورد مهمی است.
در ادامه مهدی محمدی کارشناس مسایل سیاسی و روزنامه نگار گفت: حداقل ۲ نکته مثبت در این بیانیه وجود دارد.
وی افزود: نکته مثبت نخست اینکه چیزی به نام تعلیق تحریم های اقتصادی ولو به نحو مبهم و تفسیر پذیر در آن آمده است. محمدی ادامه داد: نکته مثبت دوم این است که به هر حال یک برنامه غنی سازی در این بیانیه وجود دارد ولو محدود و با حق ما در معاهده ان پی تی فاصله دارد.
نقاط ضعف بیانیه لوزان
وی با بیان اینکه نقاط ضعف و مبهمی هم در بیانیه لوزان وجود دارد آنها را برشمرد و گفت: اولین نکته این است که برنامه غنی سازی که اکنون وجود دارد با نیاز ما تطبیق ندارد یعنی در هشت سال آینده ۱۹۰ هزار سو غنی سازی نیاز داریم در حالی که غنی سازی که اینجا وجود دارد حجم موادی که به ما می دهد به اندازه نیاز نیروگاه بوشهر نیست.
محمدی افزود: بوشهر سالانه ۳۰ تن مواد باید مصرف کند در حالی که ما با این ظرفیت غنی سازی حداکثر ماهانه بتوانیم ۵ تا ۶ کیلو مواد تولید کنیم.
وی شرایط تعلیق را مبهم دانست و افزود: ایراد بعدی این است که این توافق؛ مشکل جدی زمان بندی دارد.
وی ادامه داد: مشکل جدی بعدی مسئله دسترسی ها و بازرسی های پروتکلی است که خطرات حفاظتی و امنیتی بسیار جدی برای ما ایجاد می کند.
محمدی گفت: نقطه ضعف دیگر محدودیت در موضوع تحقیق و توسعه است و قرار نبود محدودیتی در این زمینه وجود داشته باشد اما متأسفانه در این بیانیه اندک محدودیت هایی به صورت مبهم وجود دارد.
وی افزود: نکته آخر هم از دست رفتن مواد هسته ای است، که بزرگترین سرمایه ماست و اگر قرار باشد انرا انباشت نکنیم در واقع برنامه هسته ای ما بخش مهمی از موجودیت خود را از دست می دهد.
در ادامه مناظره مجری پرسید: آژانس سابقه خوبی ندارد، آیا می توان به گزارش آژانس اعتماد کرد؟
بهشتی پور : عملکرد آژانس مثبت بوده است!
بهشتی پور در پاسخ با بیان اینکه آژانس گزارش های مثبتی هم داده است گفت: آژانس همیشه گزارش منفی نداده است.
وی افزود: آژانس بین المللی انرژی هسته ای تنها نهاد با صلاحیت بین المللی است که از نظر حقوقی و فنی می تواند نظر دهد که آیا ایران آن چرا که توافق کرده، اجرایی کرده است یا نه و نهاد جایگزین، ندارد.
بهشتی پور ادامه داد: از آذر سال ۹۲ که آژانس بین المللی انرژی اتمی بر توافق ژنو نظارت کرد، ۱۰ گزارش ارائه کرد که در همه آنها گفته ایران کارهایی را که متعهد شده، انجام داده است.وی افزود: بنابراین عملکرد یک و نیم ساله گذشته آژانس مثبت بوده است.
این کارشناس مسائل بین الملل گفت: اگر در اثر توافق جامع هسته ای، ایران تعهداتی را بپذیرد، آژانس همان روال را ادامه می دهد.
بهشتی پور افزود: آژانس بین المللی انرژی اتمی گفته درباره مسائلی که ندیدیم نمی توانم نظر بدهیم، روال هم این است که آژانس درباره مسائلی که دیده نظر می دهد و آنچه ندیده نمی تواند تأیید کند، ضمن اینکه در سال های گذشته فشارهای بین المللی علیه برنامه هسته ای ایران وجود داشت.
وی ادامه داد: اکنون اگر بر فرض توافق جامعی میان ایران و گروه ۱+۵ امضا شود، آنها طبق روال قبلی روی ایران فشار نمی آورند زیرا خود آنها این توافق را انجام داده اند بنابراین دیگر فشار سیاسی وجود نخواهد داشت.
آژانس تاکنون به تعهدات خود عمل نکرده است
در ادامه مناظره دو کارشناس با موضوع دیدگاه های متفاوت درباره بیانیه لوزان سوئیس به این سئوال پرداخته شد که آژانس بین المللی انرژی هسته ای که ملاک راستی آزمایی توافق هسته ای در تیرماه است آیا تاکنون به درستی عمل کرده است؟
مهدی محمدی پیش از پاسخ به این سئوال و تا قبل از به نمایش درآمدن اسلایدش گفت: مطرح کردن این مسائل به معنای زیرسئوال بردن زحمات آقایان تیم مذاکره کننده نیست بلکه ما از کید و حیله دشمن غدار صحبت می کنیم.
وی با بیان اینکه اساسا کسی مخالف توافق نیست و ما هم موافق توافقیم اما توافق خوب افزود: در توافق بده بستان وجود دارد اما باید دید در توافق نهایی در تیرماه آیا تحریم ها به طور یکجا لغو می شود یا نه؟
محمدی گفت: اگر امتیازات جدی هسته ای بدهیم و لغو تحریم ها را نگیریم توافق خوبی نکرده ایم.
در ادامه بهشتی پور دیگر کارشناس و تحلیلگر از محمدی خواست راجع به سئوال مطرح شده پاسخ دهد نه چیز دیگری که محمدی اظهار داشت: منتظر به نمایش درآمدن اسلایدم هستم و در این حین با به نمایش درآمدن اسلاید (متن توافق ژنو و بیانیه لوزان) گفت: بر اساس توافق انجام شده در ژنو باید تحریم های شورای امنیت به طور کامل لغو می شد و نقش آژانس بین المللی انرژی هسته ای در این میان بر اساس متن بیانیه مشترک جدی است.
وی با بیان اینکه آژانس بایستی تعهدات ما را ودی فای می کرد افزود: پس از ان باید به سراغ تحریم های اتحادیه اروپا می رفتیم که در این باره گفته شده بود اجرا ی آن(تحریم های اقتصادی و مالی و نه تحریم انرژی) بایستی خاتمه یابد به شرطی که ابتدا ما همه تعهداتمان را انجام می دادیم یعنی مواد غنی شده به ۳۰۰ کیلو کاهش، ماشین های فردو ۱۰۰۰ دستگاه، نطنز ۵ هزار دستگاه، قلب راکتور اراک نابود و زیرساخت های غنی سازی جمع می شد.
بهشتی پور در این حین با قطع صحبت های محمدی گفت: تحریم های مربوط به انرژی همان تحریم های مالی است و قلب راکتور اراک نابود نشد بلکه بازسازی شد که هر دوی این مطالب با مخالفت محمدی روبرو شد.
محمدی گفت: دیگر تعهد ما بر اساس توافق ژنو پذیرش دسترسی های فراتر از پروتکل آژانس بود و با انجام همه این تعهدات به تحریم های امریکا می رسیم که آنهم قرار بود فقط استپ موقت کند نه لغو.
این کارشناس با بیان اینکه آژانس بین المللی انرژی هسته ای، آژانس رژیم صهیونیستی است که در گروه فشار به ایران قرار دارد افزود: آژانس تاکنون به تعهدات خود بر اساس توافق ژنو عمل نکرده است.
دفاع همه جانبه بهشتی پور از آژانس
در ادامه بهشتی پور با اعتراض به محمدی گفت: آقای محمدی تکنیکش این است که چند موضوع را مطرح کند در صورتی که قرار ما این بود که بر اساس سئوال مجری مناظره، راجع به یک موضوع آن هم نقش آژانس بپردازیم .
وی افزود: درباره اورانیوم بحث اصلا نابود کردن آن نبوده بلکه بحث اکسیدکردن است و وقتی اکسید می شود آماده استفاده در صفحات سوخت است.
بهشتی پور گفت: آقای محمدی می خواهد با زرنگی تعلیق تحریم ها را گردن آژانس بیاندازد در صورتی که اصلا این موضوع ربطی به آژانس ندارد.
وی افزود: نکته بعد این است که آژانس صلاحیت دارد که بگوید در توافق تیرماه از نظر فنی و حقوقی ایران به تعهداتش عمل کرده است یا نه و کس دیگری هم نمی تواند این نقش آژانس را داشته باشد.
بهشتی پور گفت: در سوابق آژانس نیز هست که آنچه را دیده است تایید می کند و آنچه را ندیده تایید نمی کند.
محمدی :چطور از آژانسی حمایت می کنید که باعث شهادت دانشمندان شد
در این حین محمدی با واکنش به صحبت های بهشتی پور راجع به آژانس بین المللی انرژی هسته ای گفت: تعجب می کنم چطور شما از آژانسی دفاع می کنید که اطلاعات دانشمندان هسته ای ما را به بیرون درز داد و باعث شهادتشان شد.
وی با ناکارآمد خواندن نقش آژانس در توافق ژنو افزود: مذاکره کنندگان ما باید بگردند و سازوکار صحیح دیگری غیر از آژانس پیدا کنند چرا که گذشته و سوابق آژانس معلوم و همواره درباره ایران خلاف نوشته است .
محمدی به بهشتی پور گفت: شما از آژانس و آمانو دفاع می کنید واقعیت این است که انها به عنوان عضوی از گروه فشار علیه ایران عمل کرده اند.
می خواهند بر تاسیسات نظامی ما هم نظارت داشته باشند
وی افزود: اینجا(توافق تیرماه) دیگر ژنو نیست اینجا تعهداتی مانند پی ام دی مطرح است که باید حواسمان جمع باشد چرا که آنها می خواهند به تاسیسات نظامی ما نیز نظارت داشته باشند.
محمدی گفت: چرا آژانس در گزارش های خود چیزی درباره استپ کردن تحریم های امریکا ننوشته است.
وی افزود: نکته مهم این است که ما کارهایی را که باید انجام شود انجام دهیم بعد بحث لغو تحریم ها مطرح شود و مسئله همزمانی که مطرح می کنند وجود ندارد، مگر قرار نبود تحریم ها یکجا لغو شود.
بهشتی پور گفت: البته وقتی آژانس تأیید کرد که چه کارهایی انجام شده، در خصوص لغو تحریم ها هم صحبت خواهد شد.
توضیح بهشتی پور درباره لغو یا تعلیق تحریم ها!
مجری پرسید: مقامات آمریکایی بحث تعلیق را می گویند و ما نیز بحث لغو را و این احساس نگرانی وجود دارد که کدام خواهد شد.
بهشتی پور گفت: البته آنچه غرب درباره این مسئله می خواهد انجام دهد در توافق تیر ماه خواهد آمد، مثل اینکه ما می خواهیم مسکنی بخریم، در مرحله اول در مشاور املاک مبایعه نامه تنظیم می کنیم و بعد از انجام یک سری مراحل که متعهد شده ایم کار اصلی در محضر انجام خواهد شد و کلید منزل را در محضر تحویل می دهند، آنچه آمریکایی ها می گویند و تعلیق را مطرح می کنند از قول و زبان آمریکایی هاست اما وزیرخارجه ما می گوید بعد از تیر ماه حتماً تحریم بخش های اقتصادی و مالی لغو خواهد شد و بخش مربوط به تسلیحات می ماند که البته ما در تأمین تسلیحات خودمان خودکفا هستیم و نیازی هم نداریم و مسئله اصلی، انرژی است که در بخش اقتصادی تعریف می شود.
لغو تحریم های مالی و اقتصادی مشروط به گزارش آژانس شده است
محمدی گفت: در خصوص تحریم ها گفته می شود که آمریکایی ها اول تحریم های خود را متوقف می کنند و در این حالت زیرساخت های تحریم سر جایش باقی است و لغو تحریم های اقتصادی و مالی هم مشروط شده به گزارش آژانس و در این متن چیزی به معنی لغو به صورت همزمان نیامده است و امکان به وجود آوردن محدودیت های جدید وجود دارد و لغو تحریم ها از طرف آمریکایی هاست که بایستی تحریم ها را بردارند و اوباما هم در این باره صحبت کرده و حرف او هم سند است و با این متن هم نمی توان جلوی سوء استفاده را گرفت و من از دوستان می خواهم که بروند متن را طوری بنویسند که آمریکایی ها نتوانند سوء استفاده کنند.
تایید بهشتی پور بر مشروط بودن تحریم های اقتصادی و مالی
بهشتی پور گفت: البته این برداشت شخصی است، قرار شده که در اولین زمان پس از امضای قرارداد، شورای امنیت دو سه روز بعد قطعنامه صادر کرده و قطعنامه های قبلی را لغو کند تا در یک نشست دیگر اعلام کند که توافق های جدیدی با ایران انجام داده ایم که برای هر دو طرف تعهدآور است که موسوم به برجام باشد و در آنجا مشخص است که هر کدام از طرفین چه اقداماتی باید انجام دهند. ایران تعهدات خود را انجام خواهد داد و وقتی که آژانس آن را تأیید کرد تحریم ها لغو خواهد شد.
بهشتی پور افزود: امریکا می گوید در مرحله اول تعلیق می کنیم و شبهات آقای محمدی در تیر ماه برطرف خواهد شد و مشخص خواهد شد که دقیقاً هر کسی باید چه کاری بکند.
مجری گفت: بر اساس رصد در فضای مجازی بحث خلف وعده طرفین وجود دارد و اینکه کدام طرف خلف وعده هایی انجام داده است.
برگشت پذیری برای ایران خیلی دشوار خواهد بود
محمدی گفت: مسئله این است که پس از انجام تعهدات ایران و در صورت تأیید آژانس ما تازه می رسیم به آمریکا که دشمن ماست و در این زمان برگشت پذیری برای ایران خیلی دشوار خواهد بود وقتی که زیرساخت ها را جمع کردید، قلب رآکتور اراک خاموش شد و در آن زمان آمریکایی ها خلف وعده کردند برگشت پذیری دشوار خواهد بود و شاید دو سه سال طول بکشد که برگشت پذیری انجام شود.
کد مطلب: 34987
آدرس مطلب: http://khatnews.com/vdca0one.49nya15kk4.html