توصيه مطلب 
 
کد مطلب: 57130
شنبه ۲۹ دی ۱۳۹۷ ساعت ۱۲:۰۴
دبیر کمیته آموزش سازمان نظام‌مهندسی استان هرمزگان:
ایران بر روی گسل زلزله و بی‌توجهی مهندس‌نماها خفته است
ایران بر روی گسل زلزله و بی‌توجهی مهندس‌نماها خفته است
‌او چون شیمی‌دان قهاری است می‌تواند پزشک خوبی نیز باشد! یکی از اساتید برجسته درس ریاضی، پس از ۳۰ سال تدریس تصمیم گرفته است ساختمان بسازد.

به گزارش ایسنا، با خواندن گزاره دوم نیز مانند گزاره اول متعجب شدید؟ جوابتان حتی اگر بله نیز باشد با یک آمارگیری ساده می‌توان فهمید که درصد این تعجب برای گزاره اول بیش از گزاره دوم است. ویران شدن ساده ساختمان‌های مسکونی در زمان زلزله و گلایه‌های مردم از مشکلاتی که پس از احداث ساختمان پیدا می‌شوند ممکن است به دلیل استفاده از مصالح نامرغوب و یا روش کار نادرست باشد؛ پس اگر از قدیم می‌گویند کار را باید به کاردان سپرد، سخن بیراهه‌ای نیست، حال فکر کنید اگر این کاردان خود کارش را به‌درستی انجام ندهد چه فاجعه‌ای رخ خواهد داد؟ !

فعال شدن برخی از گسل‌ها، شاید زنگ خطری برای ایران باشد. پس از مروری بر زلزله کرمانشاه و بررسی دوره تناوب زلزله تهران و پیش‌بینی هرچند نادقیق زمان بعدی وقوع زلزله در پایتخت و فاجعه‌هایی رخ داده بود، به این نتیجه رسیدیم که علل گسترش خرابی‌ها و تلفات این بلای طبیعی را در صنعت ساختمان‌سازی نیز بررسی کنیم‌ .

دبیر کمیته آموزش سازمان نظام‌مهندسی استان هرمزگان در گفت‌وگو با ایسنا،‌در این خصوص اظهار کرد: اساسی‌ترین مشکل حوزه ساختمان‌سازی نه‌تنها در بندرعباس بلکه در سراسر ایران ورود افراد غیرحرفه‌ای به صنعت ساخت‌وسازاست‌ .

فرهاد عذباشی با بیان این‌که ورود افراد از اصناف غیر مرتبط به ساختمان‌سازی بسیار زیاد است، عنوان کرد: فروشنده مصالح تنها به این دلیل که شغل او به نحوی با ساختمان‌سازی مرتبط است، وارد صنف ساخت‌وساز می‌شود. این موضوع می‌تواند آسیب‌های زیادی را به مهندسان، بازار کار، فارغ‌التحصیلان مهندسی عمران و به‌طورکلی ساختمان‌سازی وارد کند‌ .

ورود غیرحرفه‌ای‌ها ریشه‌کن نمی‌شود

وی افزود: هرچقدر اگر قرار باشد این موضوع توسط مهندسین ناظر و سایر ابزارها و دستگاه‌های کنترلی همچون شهرداری، سازمان نظام‌مهندسی و اداره کل راه و شهرسازی کنترل شود، اما بدیهی است ورود غیرحرفه‌ای ها ریشه‌کن نخواهد شد‌ .

این استاد دانشگاه با اشاره به این‌که همه باید این را بدانند هر کاری را تنها باید به متخصص آن سپرد، ادامه داد: همان‌گونه که یک مهندس در کار سایر رشته‌ها دخالت نمی‌کند، باید سایر افراد نیز نسبت به مهندسین عمران بدین گونه باشند‌ .

عذباشی با بیان این‌که فعالیت در مهندسی عمران به سه شاخه تقسیم می‌شود، تصریح کرد: طراحی، نظارت و اجرا سه شاخه فعالیتی در حوزه مهندسی عمران و ساختمان‌سازی به شمار می‌آیند. لازم است در ادامه به توضیح مختصر هرکدام پرداخته و مشکلات و ویژگی خوب و بد هر شاخه را برشمارم‌ .

وی ابتدا در خصوص مهندسین طراح اظهار کرد: طراحی به‌طور مشخص و تا مقدار زیادی به دلیل وجود مباحث محاسباتی در دست مهندسین عمران است و افراد غیر مهندس نمی‌توانند دخالت زیادی در آن داشته باشند، به همین سبب در این زمینه مشکلات حاد نیست، اگرچه حرکت به‌سوی پیشرفت و استفاده از امکانات جدید در ساختمان‌سازی لزوماً باید صورت بگیرد، اما حتی در همین زمینه نیز در حال پیشرفت هستیم‌ .

ساخت سرپناهی امن با مصالح منسوخ شده است‌ !

دبیر کمیته آموزش سازمان نظام‌مهندسی استان هرمزگان با اشاره به این‌که متأسفانه هنوز در ایران از ابزارهای منسوخ اعلام شده سطح جهانی استفاده می‌شود، ادامه داد: استفاده از تیرچه و بلوک در سقف، همچنان در ایران امری عادی تلقی می‌شود، این در صورتی است که استفاده از این مصالح در سقف ساختمان، در تمام دنیا منسوخ شده است و ما در کشورمان وقتی به کارفرما می‌گوییم این کار اشتباه است، قبول نمی‌کند و مصر است که کار خود را به شکلی که در گذشته رواج داشته است، ادامه دهد. این اشتباهات و در مقابل خطرات احتمالی آن قابل‌چشم‌پوشی نیست‌ .

وی با بیان این‌که اگر قرار است فردی در ساختمان‌سازی سرمایه‌گذاری کند، فقط باید سرمایه‌گذار آن باشد، تصریح کرد: دخالت افراد غیرحرفه‌ای و غیرمتخصص در کارهای فنی و اجرایی توجیهی ندارد، زیرا بدیهی است که عدم تخصص، منجر به بروز اشتباهات مرگبار می‌شود‌ .

دستمزد بر کیفیت کار اثر می‌گذارد‌!

این استاد دانشگاه در خصوص یکی از مشکلات حوزه نظارت عنوان کرد: کم بودن حق‌الزحمه مهندسان ناظر می‌تواند در فعالیت مهندس اثر بگذارد. خلأ دستمزد‌، انگیزه مهندس را پایین می‌آورد و به‌تبع آن پایین آمدن کیفیت نظارت را به دنبال دارد‌ .

عذباشی با اشاره به این‌که شاید این مقایسه صحیح نباشد، اما در ایران مشاورین املاک برای نوشتن قرارداد و سایر کارهای نوشتاری یک درصد از کل مبلغ قرارداد را از طرفین دریافت می‌کنند، ادامه داد: یک مهندس ناظر طبق قرارداد در طی مثلاً دو سال با توجه به تعهدات سنگین فنی،اجرایی و نظارتی که بر دوش دارد مقدار مبلغ دریافتی بسیار اندکی را خواهد داشت؛ چه‌بسا این فرد پس از دریافت پایان کار و حتی پس از مرگ نیز این تعهدات را به همراه خواهد داشت‌ .

‌وی با بیان این‌که در ایران یک مهندس ناظر در بهترین حالت شاید تنها یک درصد از هزینه کل ساختمان را دریافت کند، عنوان کرد: این مقدار در سایر کشورها ۱۰ درصد بیان شده است‌ .

نظارت در ساختمان‌سازی بهتر شده اما به سختگیری بیشتری نیاز است

دبیر کمیته آموزش سازمان نظام‌مهندسی استان هرمزگان در خصوص روش‌های کنترل فعالیت مهندس ناظر، تصریح کرد: اولین راه، نظارت مضاعف و مستمر سازمان نظام‌مهندسی حین ساخت‌وساز و ‌دوم، نظارت عالیه اداره کل راه و شهرسازی است‌ .

این استاد دانشگاه افزود: طی بازدیدهای انجام‌گرفته توسط کارشناسان سازمان نظام‌مهندسی اگر تخلفی مشاهده شود به مهندس ناظر اطلاع می‌دهند، گاهی در مواردی نیز می‌توانند مهندس ناظر را بازخواست کنند و در مراحل بعدتر در صورت تشدید و ادامه تخلفات، لغو مجوز فعالیت و تعلیق مهندس ناظر نیز اتفاق می‌افتد‌ .

وی با بیان این‌که مشکلات موجود در حوزه نظارت کم‌تر شده است، تصریح کرد: سخت‌گیری‌ها روزبه‌روز بیشتر می‌شود و این اتفاق بسیار خوب است، هرچند این نظارت و سختگیری‌ها باید بیشتر شوند تا معایب به صفر رسند اما بازهم در مقایسه با ۵ الی ۱۰ سال گذشته بیشتر شده است‌ .

عذباشی افزود: مالکین و سرمایه‌گذاران به نسبت سال‌های گذشته دقیق‌تر و صحیح‌تر کار می‌کنند، حتی می‌توانند در وهله اول به مهندس ناظر به دلیل استفاده از مصالح نامرغوب تذکر دهند و در مراحل بعد به شهرداری یا سازمان نظام‌مهندسی مراجعه کنند تا مهندس پاسخگو باشد‌ .

مهندسان مجری با پروژه‌ها ارتباط مستمر دارند

وی با بیان این‌که مهندس ناظر نمی‌تواند از تعهد و مسئولیت خود شانه خالی کند، اظهار کرد: هرچند هستند افرادی که در مقابل تذکرات و اخطارهای مهندس ناظر توجه نمی‌کنند و به کار خود ادامه می‌دهند. اکثر مشکلات در اجرا است، با وجود مهندسین مجری از رخداد این مشکلات نیز تا حدودی کاسته شده است .

دبیر کمیته آموزش سازمان نظام‌مهندسی هرمزگان ادامه داد: صلاحیت جدیدی تحت عنوان صلاحیت اجرا که در قانون وجود داشت و در برخی از شهرها اجرا‌، اما در بندرعباس برخلاف اهمیت آن در صنعت ساختمان اجرا نمی‌شد؛ این صلاحیت به آشنایی با مسائل مربوط به ایمنی کار تعلق دارد که مهندس مجری، آموزش‌های لازم را برای کسب آن صلاحیت گذرانده است .

این استاد دانشگاه بیان کرد: کم‌کاری، دغل‌بازی و استفاده از مصالح نامرغوب برای سود بیشتر، در ساختمان‌سازی‌ها دیده می‌شود، این اتفاق نیز با حضور مداوم مهندس مجری کم‌تر خواهد شد .

عذباشی تصریح کرد: مهندس مجری کسی است که به‌صورت دائم باید در ساختمان حضور داشته باشد و به‌تبع آن حقوق و حق‌الزحمه این مهندس از مهندس ناظر بیشتر است، به‌طورکلی می‌توان گفت تمام کار در دست مهندس مجری است. مهندس مجری تمام مسائل فنی و نیز ایمنی که در ساخت یک ساختمان باید رعایت شود را نیز نظر می‌گیرد‌.

وی افزود: حضور مهندسین مجری در ساختمان‌های دارای بیش از ۱۵۰۰ متر زیربنا و ساختمان‌هایی با هر تعداد طبقه و هر متراژی که دارای زیرزمین باشند، به دلیل خطرات موجود در گودبرداری در بندرعباس ضروری است

دبیر کمیته آموزش سازمان نظام‌مهندسی هرمزگان با بیان این‌که یکی از ویژگی خوب مهندسان مجری عنوان کرد: مهندس مجری به‌عنوان یک مهندس تمام‌وقت حاضر در ساختمان، نمی‌تواند دارای چند شغل باشد‌ .

این استاد دانشگاه با بیان این‌که برای کسب صلاحیت اجرایی باید مدت سه سال از زمان فارغ‌التحصیلی افراد گذشته باشد، ادامه داد: لزوم وجود این صلاحیت سال گذشته به تصویب هیئت چهارنفره رسید و اکنون در حال اجرا است، نظارت شدیدی نیز برای حضور ۱۰۰ درصدی این مهندسان در ساختمان‌های در حال ساخت از جانب سازمان نظام‌مهندسی و اداره کل راه و شهرسازی وجود دارد‌ .

از تکنیسین و کارگر ماهر در کارگاه‌های ساختمان‌سازی استفاده نمی‌شود

عذباشی با بیان این‌که مشکل دیگری که در اجرا وجود دارد، کمبود حضور کارگر و تکنیسین‌های دارای مهارت‌های لازم و صحیح برای کار در کارگاه‌های ساختمان‌سازی است، تصریح کرد: درست است که سازمان نظام‌مهندسی گاهی کلاس‌های آموزشی برای این افراد برگزار می‌کند اما معتقدم با توجه به این‌که متولی برگزاری کلاس‌های آموزشی برای کارگران و تکنیسین‌ها سازمان فنی و حرفه‌ای است، همکاری دو سازمان باید بیشتر شود

وی با اشاره به این‌که دانش‌آموزانی که از دوره دبیرستان می‌خواهند وارد این حرفه شوند باید در کارگاه‌های آموزشی شرکت کنند، افزود: مدتی پیش از کارگاه‌های فنی و حرفه‌ای بازدید کردم و شاهد امکانات موجود در آن‌ها بودم، نوجوانان باید بیشتر به این سمت سوق داده شوند، برای مثال با توجه به کمبود جوشکاران حاذق در کشور باید از ظرفیت و امکانات موجود در این کارگاه‌ها بهره ببریم تا در صنعت ساختمان‌سازی نیز از وجود تکنیسین‌های آموزش‌دیده و ماهر بی‌نصیب نمانیم .

نباید به افراد غیرمتخصص اجازه ورود به صنعت ساخت‌وساز داده شود

این استاد دانشگاه با بیان این‌که یکی دیگر از مشکلات موجود در ساختمان‌سازی عدم تعهد تمامی سرمایه‌گذاران یا کارفرمایان است، عنوان کرد: این افراد برای کسب منفعت بیشتر از تعهدات خود چشم‌پوشی می‌کنند. عدم تعهد آنان می‌تواند جان و مال مردم را به خطر بیندازد .

دبیر کمیته آموزش سازمان نظام‌مهندسی بیان کرد: در حال حاضر به نسبت گذشته کیفیت بتن‌های در حال ساخت در بندرعباس با بازرسی اداره کل استاندارد بهتر شده است. متأسفانه استفاده‌مان از بتن‌های دستی بسیار زیاد است این در صورتی است که در مبحث نهم مقررات ملی ساختمان استفاده از بتن دستی منع شده است و بتن‌های آماده کارخانه‌ای باید جایگزین آن‌ها شوند‌.

وی ادامه داد: بتن‌هایی با پایایی و دوام زیاد باید جایگزین بتن‌های سست شوند، بندرعباس یک شهر ساحلی است و یون کلر و حمله فسفات‌ها در مقاومت سازه‌ها اثر می‌گذارند‌ .

عذباشی با بیان این‌که ساخت، ریخت و حمل بتن دارای پروسه و روشی مخصوص به خود هستند، تصریح کرد: انجام مراحل باید به‌صورت تخصصی صورت بگیرد و حتی کارکنان کارخانه ساخت بتن نیز دارای مهارت‌ها و آموزش‌های لازم باشند‌ .

وی در پایان گفت: انجام کار را باید به افراد متخصص و حرفه‌ای سپرد تا بروز تلفات جانی و مالی در گذر زمان و در حین استفاده و بهره‌برداری به حداقل میزان آن برسد‌.
Share/Save/Bookmark